Pierwszym krokiem do wzmocnienia organizmu jest oczyszczenie go z wszelkich toksyn, które mogą nas osłabiać i utrudniać przyswajanie substancji odżywczych. Wiele sprawdzonych sposobów na detoksykację znajdziesz w książce „Totalne oczyszczanie z pomocą aniołów” autorstwa Doreen Virtue – specjalistki w dziedzinie zdrowego żywienia i uzdrawiania – oraz naturopaty Roberta Reevesa. Wszystkie cytaty, które znajdziesz w tym artykule, pochodzą właśnie z tego tytułu.
Prezentowany przez autorów program detoksykacji pomoże Ci zwiększyć poziom energii i koncentracji, wyostrzyć intuicję, odzyskać poczucie osobistej mocy, poczuć się i wyglądać młodziej, a także pozbyć się chorób i wielu uciążliwych dolegliwości zdrowotnych. Zgodnie z tytułem książki dowiesz się również, jak przy wsparciu aniołów przeprowadzić bezpieczne oczyszczanie organizmu, emocji, diety, stylu życia i relacji osobistych. Nie musisz, oczywiście, wierzyć w istnienie aniołów, by skorzystać z praktycznych wskazówek zawartych w książce.
Detoks, czyli detoksykacja, to proces usuwania niezdrowych substancji z organizmu. „Detoksykacja ma wiele plusów. Podstawowym jest autentycznie dobre ogólne samopoczucie. Drobniejsze korzyści to między innymi jasność myśli, witalność, wyostrzenie intuicji, większa samoakceptacja, oczyszczanie emocjonalne, wyższy poziom energii i generalnie lepsze zdrowie”.
Wśród proponowanych przez autorów książki „Totalne oczyszczanie z pomocą aniołów” sposobów na detoksykację jest picie zielonych koktajli.
„Picie zielonych koktajli to sposób na kochanie siebie. Energia koktajlu otwiera serce i przypomina, byś poświęcił trochę czasu na pielęgnację własnej duszy. Szmaragdowozielony kolor łączy się też z archaniołem Rafaelem – Aniołem Uzdrowicielem. Już po kilku dniach picia zielonych koktajli poczujesz się lżejszy, pełen energii i szczęśliwszy. Twoje serce będzie śpiewać, gdy wpuścisz do niego uzdrawiającą energię naturalnego pożywienia. Poniżej świetny przepis na początek. Pamiętaj, by używać organicznych warzyw i owoców:
- 1,5 – 2 szklanki jarmużu,
- 0,5 szklanki zielonych winogron,
- 0,25 ogórka,
- plasterek cytryny,
- miąższ 1 mango,
- 2 szklanki wody.
Wszystkie składniki miksuj na gładką konsystencję. Ta mieszanka dostarczy Ci mnóstwa składników odżywczych, oczyści ciało z substancji chemicznych i toksyn; poza tym jest pyszna”.
Jeśli nie masz możliwości codziennego przygotowywania świeżego zielonego koktajlu, możesz skorzystać ze specjalnie przygotowanych sproszkowanych soków i wyciągów roślinnych. Wiele z takich sproszkowanych produktów należy do tzw. superpokarmów.
„Termin superpokarm odnosi się do żywności bogatej w składniki odżywcze. Zawierają one wiele niezbędnych witamin oraz minerałów i pomagają Twojemu organizmowi jak najlepiej funkcjonować. Jeśli masz problemy z trawieniem, wybieraj pokarmy, które łatwo się wchłaniają. Przydatne mogą być substancje w proszku, ponieważ są z łatwością absorbowane przez organizm. Poszukaj sproszkowanych superpokarmów. Te lekkostrawne, pełne składników odżywczych pokarmy niosą ukojenie jelitom i dodają nam witalności”.
Przykładem zielonego koktajlu jest sok z liści młodego jęczmienia. Przywraca on organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Zawiera także witaminy, które aktywują enzymy pomagające zapobieganiu chorobom i stanom patologicznym. Ma również wysoką zawartość betakarotenu, witamin C i E oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Z jednej płaskiej łyżeczki sproszkowanego soku i szklanki wody po wymieszaniu otrzymujemy szklankę soku, którego zawartość składników mineralnych i substancji odżywczych odpowiada składem 2 kg ekologicznie uprawianych owoców i warzyw.
Sok z liści młodego jęczmienia polecany jest wszystkim, a w szczególności osobom chorym na cukrzycę, zaburzenia pracy tarczycy, anemię, miażdżycę, nadciśnienie oraz osteoporozę. Przy spożyciu 2 szklanek dziennie opakowanie 270 gram wystarcza na ponad 3 miesiące spożywania soku z młodego jęczmienia.
„Picie zielonych koktajli może być smacznym, wybornym, otwierającym serce doświadczeniem. Są doskonałym sposobem na włączenie większej ilości warzyw do diety. Zielone koktajle są łatwe i szybkie do przygotowania i są niezwykle pożywne”.
Kolejnym zielonym superpokarmem, który wspomaga detoksykację organizmu, jest chlorella.
„Zawiera dużo białka i wspomaga ciało w detoksykacji. To jeden z pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze. Chlorellę od dawna bada się pod kątem jej właściwości detoksykujących. Odkryto, że chroni ona przed metalami ciężkimi, na przykład rtęcią, ołowiem, kadmem czy miedzią; łączy się też z nimi i usuwa je z organizmu. Alga ta zawiera substancję nazywaną „czynnikiem wzrostu chlorelli” (CGF). Wzmaga on zdrowy rozrost komórek i wspiera układ odpornościowy. Jest też jednym z najlepszych źródeł chlorofilu, zielonego pigmentu obecnego w wielu roślinach. Chlorofil umożliwia transport tlenu po organizmie i ułatwia działanie hemoglobinie. Dzięki temu dodaje nam energii, odżywia czerwone krwinki i poprawia ogólne samopoczucie”.
Chlorella dodatkowo wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć oraz koncentrację. Polecana jest dla osób chorych na reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.
Spirulina jest również lekkostrawnym superpokramem.
„To jeden z najbardziej kompletnych dostępnych suplementów, gdyż zawiera ponad 100 różnych substancji odżywczych. Ma mnóstwo witaminy B, protein, żelaza, kwasów tłuszczowych i witaminy A. Dlatego tak korzystnie działa na organizm. Wymaga bardzo niewiele trawienia, więc nawet osoby osłabione mogą z łatwością ją przyswoić. Spirulina jest pokarmem silnie przeciwutleniającym i pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek. Doskonale sprzyja detoksykacji, usuwając z organizmu substancje chemiczne, toksyny i metale ciężkie, w sposób łagodny i skuteczny. Alga ta wchłania wodę w żołądku, przez co czujemy się syci i przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.
Jak już wiesz, spirulina niesie wiele korzyści zdrowotnych, w tym pomaga w odchudzaniu, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed promieniowaniem, usuwa metale ciężkie, odżywia wątrobę i ogólnie działa odżywczo na cały organizm”.
Nasze rodzime zioła są również idealne do detoksykacji organizmu. To z nich właśnie powstał suplement diety „Ziołowe oczyszczanie DETOX”, który zawiera optymalnie dobrany zestaw roślin wspomagających procesy usuwania z organizmu ubocznych produktów przemiany materii. W jego składzie znajdziemy: skrzyp polny, fiołek trójbarwny, korzeń mniszka, pokrzywę, tymianek, koniczynę czerwoną, morszczyn, szałwię, czosnek, zieloną herbatę i błonnik z akcji. Do oczyszczenia stosuje się najczęściej 1 tabletkę po największym posiłku w ciągu dnia, obficie popijając. Przy intensywnym oczyszczaniu: (np. 3 dni plus dieta bezmięsna): 3 razy dziennie po 2 tabletki lub 2 razy dziennie po 3 tabletki, obficie popijając (do 2 litrów wody mineralnej w ciągu dnia).
Do oczyszczenia organizmu służy też napar z rosnącego w Afryce korzenia drzewa Borututu. Jest on bogaty w składniki aktywne: chinony, katechiny, fenole i bioflawonoidy. Napar ten poprawia funkcje trawienne przewodu pokarmowego i pracę pęcherzyka żółciowego, korzystnie wpływa na procesy filtracyjne nerek i układu moczowego. Z uwagi na zawartość antyoksydantów poprawia samopoczucie przyspieszając procesy detoksykacyjne organizmu.
Aby przygotować napar, 1 łyżeczka od herbaty wysuszonych korzeni Borututu należy zalać szklanką wrzącej wody (najlepiej w termosie) i parzyć pod przykryciem przez ok. 45 min. 1 szklanka należy wypijać rano 1 godzinę przed śniadaniem, a drugą – wieczorem, tuż przed snem.
Czy wiesz, że jedna ze stosowanych przez Ciebie przypraw wspomaga odtruwanie i pracę wątroby oraz oczyszczanie krwi?
Jest to kurkuma, której lecznicze zalety znane są od setek lat. Słynie ona m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, chroniących wątrobę, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, świerzb, przeziębienia, katar,i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów. Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka.
Niestety, kurkuma spożywana jako przyprawa nie dociera w całości bezpośrednio do krwiobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane. Stąd polecamy jej suplementację w formie zmikronizowanej, której wchłania się ok. 8 razy bardziej niż zwykła kurkuma.
Na koniec zamieszczam jeszcze jeden cytat z książki „Totalne oczyszczanie z pomocą aniołów”: jak często powinniśmy się oczyszczać?
„To, jak często potrzebujesz oczyszczenia, zależy głównie od twojej diety i stylu życia. Jedzenie organicznej, zdrowej żywności i regularne uprawianie sportu oznacza, że wystarczy ci detoks raz lub dwa razy w roku. Jeśli jednak jadasz dużo fast foodów i przetworzonej żywności, palisz papierosy, regularnie spożywasz cukier, pijasz alkohol albo mieszkasz w zanieczyszczonym miejscu, warto pomyśleć nad przeprowadzeniem detoksu co dwa miesiące.
Podczas oczyszczenia twój organizm z radością uwolni się od niezdrowych pokarmów i napojów. Może zniknąć uzależnienie od kawy i przestanie ci ona smakować. Jeśli tak się stanie, płyń z tą energią. Pozwól sobie na uwolnienie się od szkodliwych substancji i przyjmij lepsze zdrowie”.
W artykule opisane zostały następujące pozycje: