Szukasz dobrej książki o zdrowiu? Od dawna próbujesz znaleźć przyczynę trapiących Cię dolegliwości? Służba Zdrowia nie przychodzi z pomocą? Być może to właśnie TA książka uchyli rąbka tajemnicy i wyjaśni dlaczego chorujemy.
William Davis, autor książki „Dieta bez pszenicy„, kardiolog zorientowany na praktykę, szeroko opisuje pszenicę – jedno z podstawowych zbóż współczesnego człowieka. Bynajmniej nie jest to opowieść o kołyszących się na wietrze złotych łanach. William odsłania prawdziwe oblicze tego zboża, oblicze, o którym większość z nas najprawdopodobniej nie słyszała – pszenica od ponad 40 lat jest modyfikowana. W jakim celu? Otóż dzięki tym zabiegom stała się bardziej odporna na wpływy środowiska (takie jak susza), patogeny (np. grzyby), a przede wszystkim wydajna – przeciętny zbiór w północnoamerykańskiej farmie jest dziesięć razy większy niż jeszcze sto lat temu.
Jednak wydajność i odporność na niekorzystne wpływy środowiska ma swoją cenę, którą płacimy każdego dnia my, nieświadomi konsumenci, wraz z każdym bochenkiem chleba i każdą porcją lasagne… Dieta oparta na współczesnej, modyfikowanej pszenicy niemal zapewnia m.in. poniższe choroby i dolegliwości:
-
otyłość, zwiększenie apetytu,
-
zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej prowadzące do niszczenia chrząstki i uszkodzeń kości,
-
nadmierne podwyższanie poziomu cukru we krwi, prowadzące do cykli przesytu występującego naprzemiennie z odczuciem głodu,
-
zaburzenia neurologiczne (uszkodzenia tkanki mózgowej, móżdżku i innych struktur układu nerwowego),
-
stany zapalne,
-
celiakię, cukrzycę, choroby serca, zapalenie stawów, osobliwe wysypki, a nawet urojenia o podłożu schizofrenicznym;
Brzmi nieprawdopodobnie? Mi też trudno w to uwierzyć, aczkolwiek na pewno warto pochylić się nad książką „Dieta bez pszenicy„ i „potestować” nową dietę na sobie.