Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jak pozbyć się uzależnienia od największej trucizny naszych czasów – przeczytaj recenzję Łukasza Woźniaka.
Biały cukier znajduje się obecnie w większości produktów, jakie możemy kupić w supermarkecie. Prawie wszyscy z nas spożywają go w znacznym nadmiarze. Kraje zachodniej cywilizacji zalewa tymczasem epidemia cukrzycy, chorób serca i mnóstwa innych problemów zdrowotnych – a większość z nich można połączyć właśnie z niezdrową dietą. Co niepokojące, najwięcej cukru i innych sztucznych składników znajduje się w diecie małych dzieci i nastolatków. Jeśli nadal będziemy jeść w taki sposób, to co przyniesie nam przyszłość? Jedno jest pewne: na efekty spożywania cukru nie trzeba czekać długo…
Książka Cukier – Cichy Zabójca ujawnia, w jaki sposób sztuczny cukier niszczy nasz organizm od środka. Jej autorzy nie ukrywają żadnych faktów: mówią wprost, jak on działa i co się z nami stanie, jeśli będziemy go nadużywać.
Niektórym wydaje się, że jeśli cukrzyca i inne poważne problemy zdrowotne nie pojawiały się w ich rodzinie, to nie muszą się niczym martwić. Jak wyjaśniają autorzy tej książki, prawda jest całkowicie inna. Nadmiar cukru u każdego z nas może wywoływać liczne problemy. To samo tyczy się jego (jeszcze bardziej niebezpiecznych) zamienników, m.in. wszechobecnego syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych słodzików (np. aspartamu).
Co najgorsze, we współczesnej diecie cukier najczęściej połączony jest z innymi niebezpiecznymi składnikami. Fast-foody, słodycze oraz przekąski z supermarketu są napakowane barwnikami, niezdrowymi tłuszczami, bezwartościową białą mąką oraz wzmacniaczami smaku. Jeśli tego typu produkty spożywamy regularnie (popijając wszystko słodzonymi napojami, colą czy sokiem owocowym ze sklepu), nasz organizm szybko przestaje sobie z tym radzić – nawet, jeśli nadal wydaje nam się, że wszystko jest w porządku.
Jak właściwie cukier nam szkodzi? Oczywiście, wywołuje on nadwagę i cukrzycę, a także znacząco zaburza pracę naszego organizmu. Autorzy zwracają jednak uwagę na inny, niezwykle ważny aspekt: wpływ cukru na nasz układ nerwowy. Jak się okazuje, spożywanie sztucznego cukru wywołuje ciągłe stany zapalne w naszym ciele, a także zaczyna tworzyć uciski na nasze nerwy. Może to oznaczać na początku mrowienie i ból w nadgarstkach lub stopach, a w efekcie nawet konieczność ich amputacji. Przez cukier i niezdrowe składniki pojawiają się także inne powikłania, w tym miażdżyca, nowotwory i ataki serca.
Autorzy książki Cukier – Cichy Zabójca bardzo dokładnie opisują wszelkie zdrowotne zagrożenia, ale mówią także, jak radzić sobie z tym problemem. Najprościej mówiąc – należy przestać jeść cukier. Samo jego odrzucenie może zatrzymać, a nawet odwrócić wiele dolegliwości, na jakie cierpimy. Przykładowo, zmieniając swoją dietę możemy wyeliminować ciągłe zmęczenie, bóle głowy, problemy ze skórą, dolegliwości trawienne, itp. Przede wszystkim – przestajemy narażać się na cukrzycę i poważne uszkodzenia układu nerwowego.
Oczywiście, nagłe odstawienie cukru może być bardzo trudne – ostatecznie, uzależnia on podobnie jak narkotyki czy nikotyna. Jeśli zachowamy jednak konsekwencję oraz będziemy przestrzegać wskazówek autorów tej książki, już po kilku tygodniach możemy całkowicie przestawić się na dietę bez cukru.
Jak oceniam tę książkę? Na początku nie podobał mi się jej naukowy ton, jednak później czytałem ją z dużym zainteresowaniem. Autorzy wyjaśniają wszystkie zagadnienia dokładnie, nie pomijają niczego istotnego. Książka Cukier – Cichy Zabójca jest ciekawa, przełomowa i motywująca. Czy wpłynęła na mnie samego? Zdecydowanie – postanowiłem ograniczyć, a następnie całkowicie wyeliminować cukier z mojej diety. Bardzo się cieszę, że natrafiłem na tę książkę właśnie teraz, ponieważ przypomniała mi ona, jak istotne jest dbanie o własne zdrowie – przecież ostatecznie, sami ponosimy za nie odpowiedzialność.