Na początku sierpnia obchodzone jest pierwsze z trzech świąt żniwnych: Lammas. Sabat ten, zwany również Lughnasadh, jest czasem świętowania pierwszych zbiorów. W jego czasie najważniejsze plony lata już dojrzały. Odbywają się obrzędy, ludzie bawią się, wyrażają swoją wdzięczność za dostatek i ucztują. By uczcić żniwa, często piecze się chleb.
Podczas święta Lammas popularne było zawieranie małżeństw na próbę, czyli tymczasowych relacji nawiązywanych na rok i jeden dzień, trwających do zakończenia przyszłorocznych uroczystości – wtedy małżeństwo mogło zostać rozwiązane, jeśli strony sobie tego zażyczyły. Poza krótkotrwałymi związkami na próbę zawierano w tym czasie również trwałe unie – zrękowiny (pogańska ceremonia zaślubin) często odbywały się właśnie podczas obchodów Lammas. W trakcie obchodów święta Lammas powszechnie praktykowano też magię ochronną.
Poniżej znajdziesz przepis na magiczny napój odpowiedni do celebrowania święta Lammas, który możesz włączyć do swoich osobistych obchodów. Pochodzi on z książki „Księga eliksirów” autorstwa Michael Furie.
Magiczny napój na Lammas
Napój na Lammas zbiera i zagęszcza światło oraz moc tego święta, abyśmy mogli ucieleśnić energię sabatu. Do jego wykonania potrzebne będą:
- 1 szklanka wody,
- 1 torebka czarnej herbaty,
- 1/4 szklanki soku jeżynowego,
- 1/4 szklanki soku malinowego,
- 1/2 szklanki soku jabłkowego.
Naładuj wszystkie składniki energią Lammas. Zagrzej wodę w kociołku, a kiedy zacznie parować, zdejmij go z palnika. Wrzuć do środka torebkę herbaty na pięć, dziesięć minut. Po tym czasie wyjmij torebkę, dodaj soki i zamieszaj. Napój jest gotowy do picia.
Więcej przepisów na mikstury, eliksiry, a także wywary magiczne jest w książce „Księga eliksirów”, którą znajdziesz TUTAJ >>