Co powinieneś jeść, żeby odzyskać zdrowie? Zalecenia dietetyczne doktora Gersona

Co raz częściej słyszymy o Terapii Gersona i o tym, że dzięki niej pacjent może wyleczyć się z nowotworu. Czym ona jest? Terapia Gersona Jest programem żywieniowym powodującym remisję przewlekłych i zakaźnych chorób (a więc nie tylko z nowotworów), który ponad 60 lat temu opracował doktor Max Gerson (1881–1959).

To naturalna, w pełni biologiczna kuracja, która opiera się na uzdrawiających mechanizmach, za pomocą których organizm sam zwalcza niszczące go dolegliwości. Dzięki opracowanej przez siebie terapii doktor Gerson wyleczył kilkuset pacjentów.

gerson Dziś terapia Gersona staje się coraz bardziej popularna, pomaga pacjentom cierpiącym na:

  • zaawansowaną gruźlicę,
  • cukrzycę,
  • migreny,
  • chorobę serca,
  • nowotwory,
  • artretyzm,
  • schorzenia skóry
  • i inne groźne dla życia dolegliwości.

Doktor Gerson opracował również zalecenia dietetyczne i wskazówki, co powinniśmy jeść, by zachować zdrowie. Oto ich lista pochodząca z książki „Cud Terapii Gersona”, która szczegółowo opisuje zasady tej genialnej terapii.

Zalecenia dietetyczne doktora Gersona:

  1. Jedz wszelkiego rodzaju owoce, przeważnie świeże albo przygotowane w odpowiedni sposób: świeżo wyciśnięte soki z warzyw, sałatki owocowe, zupy owocowe na zimno, puree z bananów, świeżo starte jabłka, mus jabłkowy itp.
  2. Zalecanymi owocami są jabłka, winogrona, wiśnie, mango, brzoskwinie, pomarańcze, morele, grejpfruty, banany, mandarynki, gruszki, śliwki, melony, papaje, persymony i tak dalej. Nie należy używać owoców puszkowanych i mrożonych. Gruszki i śliwki są łatwiejsze do strawienia, gdy się je poddusi. Wszystkie inne owoce również mogą zostać poddane obróbce termicznej. Można również jeść niesiarkowane suszone owoce, takie jak morele, brzoskwinie, rodzynki, śliwki lub mieszanki owocowe. Przed spożyciem należy je umyć, namoczyć i poddusić. Zabronione są natomiast wszelkiego rodzaju jagody, orzechy, ananasy, awokado i ogórki.
  3. Wszystkie świeżo przygotowane warzywa (podduszone we własnych sokach albo surowe lub dokładnie starte), na przykład organiczne marchewki, kalafiory lub selery, a także warzywne sałatki, zupy i tak dalej. Nie należy używać warzyw mrożonych.
  4. Jedz ziemniaki – są najsmaczniejsze, gdy się je upiecze; ich miąższ może być rozgnieciony z odtłuszczonym jogurtem lub niesoloną zupą; nigdy nie wolno ich smażyć, ale mogą zostać ugotowane w mundurkach.
  5. Do sałatek z zielonych liści można dodać wszelkiego rodzaju owoce i warzywa (na przykład pomidory) z upraw ekologicznych.
  6. Niesolony chleb może zawierać pełne ziarno żyta, ale niewielką ilość pszennej mąki razowej. Ziarna powinny pochodzić z upraw ekologicznych.
  7. Dopuszczalne są ciastka z mąki gryczanej i placki ziemniaczane, a także brązowy cukier (naturalnie wysuszone kryształy soku trzcinowego, np. firmy Sucanat), miód, cukier klonowy i czysty syrop klonowy (podczas obróbki termicznej nie wolno używać tłuszczu ani sody oczyszczonej).
  8. Owsiankę można spożywać bez ograniczeń.
  9. Produkty mleczne, takie jak ubita maślanka, beztłuszczowy i bezsmakowy jogurt oraz beztłuszczowy i niesolony twarożek ziarnisty. Po dwóch latach sumiennego przestrzegania zasad Terapii Gersona można włączyć do diety niewielką ilość śmietany i lodów albo spożywać je od czasu do czasu (dr Gerson mówił wprost: „Lody są dla dzieci »trucizną«”).
  10. Chora osoba może samodzielnie określić 10% swojej diety. Kiedy już odzyska zdrowie (czyli co najmniej po dwóch latach stosowania Terapii Gersona), wśród owych dowolnie wybieranych produktów mogą się znaleźć: mięso, ryby, jajka, orzechy, słodycze, ciastka lub cokolwiek innego.
  11. W każdych okolicznościach należy unikać nikotyny.
  12. Spożycie alkoholi wysokoprocentowych, wina i piwa powinno zostać ograniczone do minimum. Napoje te należy zastąpić świeżymi sokami owocowymi.
  13. Spożycie kawy i herbaty również powinno zostać ograniczone do minimum, choć dozwolone jest picie naparów z następujących ziół: mięty, rumianku, kwiatu lipy, kwiatu pomarańczy i kilku innych.
  14. Należy całkowicie unikać soli, sody oczyszczonej oraz wędzonych ryb i kiełbas.
  15. Z diety należy wyeliminować wszystkie ostre przyprawy, takie jak pieprz i imbir. Warto jednak regularnie spożywać świeże rośliny, takie jak cebule, czosnek, natka pietruszki, chrzan czy seler.
  16. Można spożywać wszelkiego rodzaju warzywa. Powinny zostać podduszone we własnych sokach (podczas gotowania utraciłyby łatwo rozpuszczalne w wodzie minerały). Szczególnie zalecane są warzywa o wysokiej zawartości minerałów, takie jak marchewki, groszek, pomidory, brokuły, botwina, szpinak, fasolka szparagowa, brukselka, karczochy, buraki ugotowane z jabłkami, kalafiory z pomidorami, czerwona kapusta z jabłkami i rodzynki.
  17. Absolutnie zabronione jest używanie wszelkiego rodzaju sprzętu kuchennego z aluminium, a także kuchenek mikrofalowych, szybkowarów i parowarów.
  18. Przez pierwsze półtora roku stosowania Terapii Gersona nie należy spożywać jajek, ryb, mięsa, sera ani mleka.

Więcej informacji znajdziesz w obszernej książce „Cud Terapii Gersona”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Illuminatio.

1 Gwiazdka (nie podoba mi się)2 Gwiazdki (słabe)3 Gwiazdki (średnie)4 Gwiazdki (całkiem fajne)5 Gwiazdek (super!) (10 głosów, średnia: 4,30 z 5)
Loading...