Jabłko jabłku nie równe – jak wybrać, by było nie tylko smaczne, ale posiadało też wszystkie odżywcze wartości? Informacje o tym znajdziesz w największym współczesnym roślinnym kompendium „Dzika strona jedzenia” autorstwa aktywistki i badaczki żywieniowej Jo Robinson. Ta książka, będąca przewodnikiem po jadalnych roślinach – zaczynając od czosnku, na cytrusach i egzotycznych owocach kończąc, jest inspiracją do dzisiejszego artykułu. Jest zbiorem danych o wszelkich jadalnych roślinach, a także zaskakujących i ciekawych wskazówek dotyczących ich przyrządzania, które odmienią Twój sposób myślenia o jedzeniu. Przykładowo, dowiesz się, jaką cebulę wybrać, kiedy dopadnie Cię przeziębienie oraz jak przygotowywać marchewkę, by nie utracić jej cennych wartości.
Naukowe informacje zostały podane w przystępny i zrozumiały sposób oraz czytelnie podzielone ze względu na omawiane gatunki. Każdy z rozdziałów zawiera też wypunktowane podsumowanie, w którym zawarte są najcenniejsze informacje żywieniowe. To właśnie z książki „Dzika strona jedzenia” zaczerpnęliśmy wskazówki o tym, jak wybrać najsmaczniejsze owoce pestkowe o największych wartościach odżywczych.
Owoce pestkowe – wszystko, co musisz wiedzieć
„Owoce pestkowe to rodzina owoców o miękkim miąższu, z dużym, twardym nasieniem – pestką – zamiast pojedynczych nasion. Najbardziej popularne w naszym kraju są brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie i śliwki.
Niestety, wiele osób jest rozczarowanych ich smakiem i konsystencją. Bo po co wydawać pieniądze na owoce, które nie dojrzewają lub są miałkie, z grubą skórką lub suche? Banany i pomarańcze są bezpieczniejszą opcją. Naucz się więc wybierać najsmaczniejsze pestkowce o największych wartościach odżywczych.
Oto 6 rzeczy dotyczących owoców pestkowych, o których musisz pamiętać:
- Kupuj dojrzałe lub prawie dojrzałe owoce pestkowe. Pestkowce, które zostały wystawione na działanie niskich temperatur, gdy były jeszcze niedojrzałe, mogą już nigdy w pełni nie dojrzeć. Dodatkowo ich miąższ może zbrązowieć i stać się suchy lub skórzasty. Kupując dojrzałe lub prawie dojrzałe owoce, zwiększasz szanse na zjedzenie owoców o wysokiej jakości odżywczej.
- Starannie wybieraj brzoskwinie i nektarynki. Kupując brzoskwinie i nektarynki w sklepie, szukaj dojrzałych owoców z jedynie niewielkimi śladami zieleni, o kremowo-żółtym lub białym kolorze. Owoce nie powinny mieć wgnieceń ani obtłuczeń. Po ściśnięciu ich w ręku powinny lekko się uginać. Brzoskwinie i nektarynki o białym miąższu mają z reguły więcej fitoskładników niż odmiany z miąższem żółtym.
- Zjadaj skórki. Zjadając skórki owoców pestkowych, otrzymujesz wszystkie wartości odżywcze, jakie mają one do zaoferowania. Jeśli nie lubisz meszku na brzoskwini, możesz delikatnie przetrzeć ją wilgotną szmatką. Możesz również przestawić się na nektarynki, które należą do tego samego gatunku. Kupuj owoce z upraw organicznych, żeby zminimalizować ryzyko wchłaniania pestycydów, których najwięcej zbiera się właśnie w skórce.
- Kupuj suszone morele, kierując się ich kolorem. Tradycyjnie hodowane morele w celu zabicia bakterii i grzybów oraz zachowania jasnego koloru poddawane są działaniu dwutlenku siarki przed ich wysuszeniem. Proces ten zatrzymuje również większość zawartych w nich fitoskładników. Niektórzy ludzie są szczególnie wrażliwi na produkty zawierające siarkę, jednak większość nie odczuwa skutków spożycia jej niewielkich ilości. Suszone morele, które miały ciemnopomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony kolor, zawierają więcej wartości odżywczych niż te, które były żółte lub jasnopomarańczowe.
- Wybieraj wiśnie i czereśnie o największych wartościach odżywczych. Najpopularniejsze czereśnie z odmiany „Bing” zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy. Wiśnie, takie jak „Montmorency” i „Balatan”, pomagają łagodzić stany zapalne. Wszystkie wiśnie i czereśnie są najlepsze świeżo po zebraniu. Jasnozielone, elastyczne szypułki są najlepszą oznaką ich świeżości. Zasadź własne, karłowate albo półkarłowe drzewko wiśniowe lub czereśniowe, a uzyskasz możliwość zbierania ulubionych owoców we własnym ogródku.
- Niebieskie, czarne i czerwone śliwki zawierają więcej przeciwutleniaczy niż żółte lub zielone odmiany. Im ciemniejszy kolor skórki i miąższu śliwki, tym więcej antocyjanów ona zawiera. Co do zasady, odmiany dojrzewające latem są słodsze i mniej kwaskowate niż te zebrane o wcześniejszej porze roku. Kupuj dojrzałe lub prawie dojrzałe śliwki, aby mieć pewność ich najwyższej jakości. Suszone śliwki to jedne z najzdrowszych produktów, jakie znajdziesz w sklepie spożywczym”.
W czasie zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i minerały, z pomocą przychodzą nam zioła, wyciągi roślinne i witaminy naturalnego pochodzenia. Oto kilka przykładów:
Acerola w tabletkach w miejsce syntetycznej witaminy C.
Acerola to odmiana wiśni rosnąca w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii. Owoce tej rośliny uznane są za najbogatsze na świecie źródło naturalnej witaminy C i flawonoidów stabilizujących witaminę C, czyli hamujących jej rozkład (utlenianie).
Acerola pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu nerwowego, w prawidłowej produkcji kolagenu, w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (wspomaga zwalczanie wolnych rodników). Zwiększa przyswajanie żelaza, przyczynia się do zmniejszenia się uczucia zmęczenia i znużenia. Wzmacnia organizm w sezonie zwiększonych zachorowań.
Kwiat czarnego bzu – najlepszy na przeziębienia i gorączkę
Według literatury zielarskiej kwiaty bzu czarnego wzmacniają odporność, działają napotnie, wykrztuśnie, oczyszczająco i moczopędnie, rozrzedzają katar, mają działanie antywirusowe. Chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych i naczynia włosowate, stabilizują krwiobieg, chłodzą i uśmierzają ból, w tym ból głowy. Wychwytują wolne rodniki, przyspieszają przemianę materii, łagodzą stany zapalne skóry.
By przygotować napar z kwiatów bzu czarnego, wystarczy jedną saszetkę zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
EgzotiKO – owoce w proszku
EgzotiKO to mieszanka najbogatszych w fitoskładniki sproszkowanych owoców. Zawiera składniki aktywne z jagód acai, aceroli, jeżyny, dzikiej jagody, żurawiny, jagód goji, pestek winogron, mangostanu, maqui, granatu, maliny i truskawki. Ta bogata w witaminy, minerały, karoteny, białka i kwasy omega-3 mieszanka stanowi skoncentrowane źródło polifenoli, antocyjanów, ksantonów, karotenów i resweratrolu. a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni cały organizm. To duża zawartość substancji odżywczych, skoncentrowanych w łatwo przyswajalnej postaci.
Wiem, że może wydać się to dziwne, ale zdarzają się osoby, które nie lubią jeść owoców. Dzięki tej formie ich podawania uzupełnią one braki ważnych substancji odżywczych w diecie. Mieszankę EgzotiKO można spożywać wg uznania, jako dodatek do jogurtu naturalnego, a także w formie koktajli odżywczych.
Witamina D jako suplement
Witamina D jest wchłaniana ze światła słonecznego. Badania wykazują, że potrzeba jedynie 15 minut bezpośredniego światła słonecznego, by wytworzyć potrzebną jej dawkę. Niestety, wiele osób nie spędza nawet kwadransa na dworze! Witamina D jest odpowiedzialna za wiele funkcji układu odpornościowego oraz podtrzymywanie działania komórek. Pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz funkcjonowaniu mięśni, w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Może być istotnym czynnikiem w leczeniu nowotworów i dolegliwości autoimmunologicznych.
Witaminę D zażywaj podczas jedzenia, najlepiej z tłuszczem. Tuż przed połknięciem witaminy możesz na przykład spożyć łyżkę oleju kokosowego .
Olej z kryla
W porównaniu z olejem z ryb, olej z kryla jest lepiej wchłaniany i bardziej odporny na jełczenie. Nie pozostawia rybiego posmaku, ani nie wywołuje skutków ubocznych nawet przy wysokich dawkach. Co ważniejsze, nie jest zanieczyszczony rtęcią tak jak większość ryb zamieszkujących jeziora, rzeki, morza i oceany.
Olej z kryla wzmacnia odporność, zapewnia lepsze funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, poprawia koncentrację, pamięć i procesy uczenia się. Zapewnia spadek ogólnego poziomu cholesterolu, spadek poziomu triglicerydów, wzrost poziomu tzw. dobrego cholesterolu HDL oraz spadek poziomu cukru.
Dodatkowo kwasy omega 3 ułatwiają rozwój masy mięśniowej, redukują tłuszcz i obolałość mięśni. Dodatkowe właściwości oleju z kryla to: bardzo wysoka zdolność niszczenia wolnych rodników, łagodzenie symptomów PMS (syndromu napięcia przedmiesiączkowego), lepszy wygląd włosów, skóry i paznokci, ochrona przed promieniami UV oraz zmniejszenie ryzyka zawału serca.
W artykule opisane zostały następujące pozycje: