Oto dwa przepisy na ciekawe i smaczne zupy, których „skutkiem ubocznym” jest wzmocnienie odporności. Przepisy pochodzą z książki „Dieta odpornościowa„, która jest przebogata w proste i praktyczne przepisy na zupy, sałatki, dania główne, herbatki, napary i desery, które wzmacniają odporność i utrzymują organizm w dobrej formie.
Ognista zupa z dyni z imbirem
Składniki:
50 dag miąższu z dyni,
½ selera,
4 łyżki ryżu,
1 marchew, 1 pietruszka, 1 mały por, 1 czerwona papryka,
1 papryczka chili, kawałek świeżego imbiru,
2-3 łyżki pikantnego ketchupu, 4 łyżki oliwy, sól,
5 ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2-3 goździki
Zetrzeć na tarce ⅓ miąższu obranej dyni, pozostałą część pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Pokroić w paseczki oczyszczony por i paprykę. Seler, marchew oraz pietruszkę obrać i też pokroić w paseczki. Imbir cienko obrać i zetrzeć na tarce, papryczkę chili oczyścić i posiekać razem z 2 obranymi ząbkami czosnku. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć imbir oraz chili z czosnkiem i mieszając, smażyć 2 minuty. Dodać por, paprykę oraz przygotowane pozostałe warzywa. Mieszając, smażyć 3 minuty. Następnie włożyć utartą oraz pokrojoną w kostkę dynię i opłukany ryż. Wlać 2 litry wrzątku i dodać przyprawy: listki laurowe, goździki, pieprz, ziele angielskie, słodką paprykę. Wsypać szczyptę soli i zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować mniej więcej 30 minut. Doprawić do smaku ketchupem, solą i mieloną papryką. Chili, imbir, papryka nie tylko nadają zupie zdecydowany smak, ale też rozgrzewają i zapobiegają przeziębieniom.
Do smaku można dodać nieco werbeny.
Zupa śródziemnomorska
Składniki:
po 1 czerwonej i żółtej papryce, ½ selera naciowego, ½ główki kapusty, 1 cytryna, 2 pomidory, 1 biała cebula, 1 ząbek czosnku, po 1 łyżce oliwy i koncentratu pomidorowego, 1,5 litra rosołu, 1 papryczka chili, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Papryki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Seler naciowy w plasterki. Kapustę poszatkować. Pomidory oraz cebulę pokroić w kosteczkę. W garnku zeszklić na oliwie cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Mieszając, dolać rosół. Włożyć chili i nasiona kopru. Zagotować. Do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotować około 15 minut. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Do smaku można dodać nieco lubczyku.