Ta fantastyczna korzenna przyprawa jest dostępna w postaci sproszkowanej i w postaci „surowego” kłącza. Surowy imbir dodaje delikatnej pikantności i soczystości, natomiast suszony i zmielony ma łagodniejszy smak.
Imbir ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, moczopędne. Poprawia ukrwienie mózgu, pamięć i koncentrację. Obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę woreczka żółciowego, wzmacnia odporność. I to jest zaledwie kilka właściwości imbiru!
Tak jak większość produktów najwięcej właściwości zdrowotnych posiada w postaci surowej, tak więc zachęcam do przygotowania prostego napoju:
Kawałeczek kłącza imbiru zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wycisnąć sok z połówki cytryny, następnie oba składniki zalać wodą (mineralną lub przegotowaną). Można dodać miód, a zalewając gorącą wodą otrzymujemy świetny napój rozgrzewający. Jednakże na chłodno imbir z cytryną smakują równie pysznie i zdrowo.