Lecytyna, zwiazek organiczny wystepujacy we wszystkich komorkach organizmu a w wiekszych ilosciach w tkance nerwowej. Charakteryzuje sie wysoka aktywnoscia biologiczna. Bierze udzial w przemianie materii, pobudza funkcje systemu nerwowego, wzmacnia wydolnosc miesni. Organizm bardziej eksploatowany potrzebuje wiekszych ilosci lecytyny. Brak lecytyny w pozywieniu powoduje obnizenie odpornosci ukladu nerwowego jak rowniez sil witalnych. Jedna z najwazniejszych funkcji lecytyny jest obnizanie poziomu LDL cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko wystapienia miazdzycy tetnic oraz schorzen kardiologicznych.
Zalecenia: · wzmacnia system nerwowy, koncentracji, pamieci · obniza i utrzymuje wlasciwy poziom cholesterolu w organizmie · poprawia wydolnosc miesni · wplywa dodatnio na funkcje watroby i uklad krazenia. Najbogatszym zrodlem lecytyny jest ziarno soi.
Lecytyna powinna byc spozywana profilaktycznie i leczniczo. Kapsulki nie zawieraja cukru, glutenu, syntetycznych srodkow konserwujacych.